2016. dec 04.

CSOKIS ÁLOM - Mikulás előtt és után

írta: dasilva64
CSOKIS ÁLOM - Mikulás előtt és után

suti6.jpgTegnap jótékonysági Mikulás-napon vettem részt mint önkéntes segítő. Hosszú ideje vagyok ott ezeken a találkozókon, mégis mindig meglepnek az emberek.

Úgy kezdődik, hogy elkezdünk gyűjteni ismerősöktől, barátoktól, lakótársaktól. Elsősorban játékot, ruhaneműt, cipőt, háztartási kisgépet, mesekönyvet, ágyneműt, stb. Persze főleg olyasmit, ami gyerekeknek örömteli ajándék, de sok szülő gyakorlatilag innen öltözik, évente egyszer.
Általában hatan-nyolcan nekilátunk a "szajrénak" az ünnepség előtti délutánon, és elkezdjük szétválogatni, összehajtani, rendszerezni, asztalokra kipakolni a rengeteg ruhát. A cipőket átnézzük, összepárosítjuk, felsorakoztatjuk. Kipucolni nincs idő. Pedig ráférne nem egyre.
Egészen hihetetlen, miket zúdítanak a nyakunkba Mikulás-napi, gyerekeknek tartott ünnepség ürügyén. Használt női bugyik, páratlan, lyukas zoknik, használhatatlan, hiányos játékok, valószínűleg nemrég elhunyt idős emberek dohszagú ruhái, félretaposott, divatjamúlt cipői. Idén a csúcs két férfi bőrkabát volt, darabja kb. 6-8 kiló, kopott, büdös, még egy hajléktalannak is vállalhatatlan. Szombat délelőtt tízre hirdettük a nyitást. Mi kilencre mentünk, hogy a játékokat is szét tudjuk rakni. Épphogy felállítottunk valami rendszert, már negyed tízkor elkezdtek beszivárogni teljes családok. Egyáltalán nem érdekelte őket, hogy éppen most "terítünk meg" a többieknek, szinte rajtunk is átgázolva kezdték leválogatni a javát. Volt aki a szépen rendbe állított cipőkből kiválasztott jó párat, méterekkel arrébb felpróbálta, és ami nem tetszett, igazán színvonalas, profi kézilabdás csuklómozdulattal, egy jól irányzott lövéssel visszajuttatta hadi rendbe állított társai közé. Csak álltam megkövülten, és nem hittem a szememnek.suti7.jpg 

A jótékonysági munka egyik nagy tanulsága, hogy az emberek egy jó része sem adományozni, sem elfogadni, de legfőképp kulturáltan viselkedni nem tud. Vannak viszont sokan, akik visszaadják az ember hitét, akik szívet melengetően kedvesek, együttérzők, önzetlenek, meghatóan figyelmesek soha nem látott, ismeretlen emberekkel. A szomszédasszony tavaly a felhívásomra jelentkezve adott két szatyor játékot. Az idén elfelejtettem a házban kiírni, magától hozott egy nagy szatyornyi babát, mesekönyvet. Mintha újak lettek volna, a mozgó alkatrészek csinos kis zacskóban a játékhoz rögzítve...Az ünnepségen van előadás, kézműves foglalkozás, Mikulás, minden gyereknek ajándékcsomag, szörp, kávé, pogácsa, süti - amit az önkéntesek, illetve a résztvevő családok hoznak. Fiatalasszony érkezik két csudaszép kisfiúval (évek óta ismerjük őket, a szemünk láttára nőnek fel a gyerekek), nagy tál muffint hoznak. A gyerekek még egy pohár szörpöt is szerényen, jólnevelten kérnek, meg kellett őket zabálni. Nem sokkal később középkorú pár tesz le elénk egy tepsit, benne fantasztikus lúdláb torta. Feleség meséli: Kinézem a neten, mondom neki, mit kell csinálni, az ember meg megsüti. Ennyi! "Ember" kicsit szabódik, beismeri, igen, imád sütni, de nem tudja a recepteket. Kedvesen kellemes ünnepeket kívánnak, kiválasztanak pár gyerekruhát, és indulnak, hosszú az út hazáig. Jövőre velünk ugyanitt, s mire elfogy a tepsi sütemény, már sehol sincsenek. 

Amíg sütöttem, ők jártak a fejemben. Az ő tiszteletükre hát ez a mai recept, az övékre, akik szépen adnak, és kedvesen fogadnak el.

suti1.jpgCsokis Trüffel-kocka, átdolgozott recepttel

Tészta:                                                         Krém: 

  • 2 db tojás                                                   - 200 g étcsokoládé
  • 20 g cukrozatlan kakaópor                           -  50 g tejcsokoládé
  • 140 g cukor                                                -    3 dl habtejszín
  • 70 ml napraforgó olaj
  • 70 ml tej
  • 150 g finomliszt
  • 0.5 csomag sütőpor

Először a krémet csináljuk meg, mert sokáig kell állnia. A tejszínben lassú tűzön felolvasztjuk az összes csokit, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük. 

suti2.jpgMásnap a tojások sárgáját-fehérjét különválasztom, és a cukor egynegyedével a fehérjét kemény habbá verem. A sárgáját az összes többi hozzávalóval csomómentesen összedolgozom, végül a fehérjehabot óvatosan belekeverem. A tészta háromnegyedét sütőpapírral borított sütőformába (kis méretű tortaformába) öntöm, és előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütöm. A maradékot szintén kibélelt sütőformában valamivel kevesebb ideig kell sütni.

suti3.jpgA recept szerint felverjük a hideg csokis masszát, ebbe belemorzsoljuk a kis darab piskótát, és a tetejét megszórjuk kakaóval. Nekem nem lett igazán könnyű a krém, a hideg masszát nem sikerült igazán felverni. Legközelebb csak egy kisebb adag tejszínben olvasztom fel a csokit, a tejszín nagyobb részét másnap verem habbá, és a végén adom hozzá fokozatosan a csokis masszát. Így is finom lett, de szerintem másodszorra még jobb lesz. Gyakorlat teszi a mestert... 

Jó sütést (a tészta nagyon egyszerű!) és figyelmes ajándékozást, jótékonykodást, odafordulást! suti5.jpg

 

Szólj hozzá