2016. sze 19.

ALMAFÁNK - CSALÁDDAL KÖRÍTVE

írta: dasilva64
ALMAFÁNK - CSALÁDDAL KÖRÍTVE

alma5.jpgA mi családunk kicsit mediterrán - már ami a hangerőt, vehemenciát, vita- és pletykaéhséget, és persze a kulináris élvezeteket illeti. Szinte mindig szóba kerül a nagyvilág, a politika, az ismerősök-barátok-családtagok "titkai", nem ritkán hm...hogy is mondjam, határozottan artikuláltak az eltérő álláspontok. Szerencsére van a családban két nyugalmas "villámhárító" férfiember, és a finom falatok is képesek elsimítani az ellentéteket. A jó étel fontos hát, nem csak mint gasztronómiai élmény, de mint családterápia is...

 

Apukám a jóféle, tartalmas ételeket, hagyományos húsokat szereti, sokféle körettel apróra kiporciózva: egy falat sült húshoz egy falat krumpli, egy falat párolt zöldség, egy falat uborkasaláta... Ha véletlenül elfogy az egyik, pótolni kell. Aztán előfordul, hogy a másik fogy el. Vagy a harmadik. És csak eszik, szép lassan, precízen, akkurátusan. (Manapság már visszafogottabban, mint fénykorában.) Nem folytatom, a lényeg: ő fejezi be a főételt utoljára. Viszont nem zavarja, ha kimarad a desszert - feltéve, ha nem dugom el a húsos fazekat. Legalább jól kiegészítik egymást anyukámmal - neki aztán nem fontos a hús, csak legyen finom tészta, krumpli, sütemény, torta, fánk... ennek ellenére talán ha van 45 kiló vasággyal. 

alma2.jpgA fiam egy igazi gourmet (korábban gourmand) - fokozatosan vált mennyiségi fogyasztóból minőségivé. Neki muszáj kifinomult ízeket produkálnom, oda kell figyelni a részletekre, az összetevőkre - és neki jöhetnek a tengeri herkentyűk, az olasz tészták, a keleti konyha. A hagyományos magyaros konyha viszont felejtős. 

 

Legalább a férjemmel nincs gond - mindent szeret, és mindent értékel, igazán hálás közönség. Levest ugyan egyáltalán nem eszik, viszont desszert-fronton ő az igazi ínyenc. Így aztán egy családi ebéd összeállítása komoly tervezést igényel, ha szeretnék mindenki kedvére tenni. Sosem úszom meg egyféle menüsorral. 

Leves, általában kétféle hús, két-három féle köret, zöldségek, saláta... Kinek van kedve még valami tortát is összedobni ezek után? Kinek van ekkora konyhája?! Vadászom a jó recepteket, mindenhonnan, bárhonnan - ilyenkor általában előveszem a gyűjteményt, keresgélek valami egyszerűt. De van, hogy nincs kedvem a régiekhez, imádok állandóan valami újat kipróbálni. 

alma3.jpgalma4.jpgPár napja szembe jött egy remek recept, a cookta.hu-n. Egyszerű, gyors, csupa olyasmi kell hozzá, ami általában van itthon, ráadásul épp előtte való nap vettem jó sok almát.

 

Tehát az ALMAFÁNK:

30 deka lisztet összekeverünk fél csomag sütőporral, 2 evőkanál cukorral, 2 tojással és egy kiló reszelt almával. Bő, forró olajba szaggatjuk egy evőkanállal - ne legyen túl nagy, hogy átsüljön a belseje, ráadásul kicsit meg is nő. Fahéjas porcukorral, lekvárral tálaljuk.

alma1.jpgKezdő sütögetőknek: vegyél egy szép nagy fémdobozt, benne sütőpor, vaníliás cukor, darált mák, hámozott, szeletelt mandula, mazsola, szódabikarbóna, porélesztő, habfixáló, zselatin, tortabevonó csoki. A hűtőben jó ha van mindig tojás, margarin, vaj, habtejszín, tej, esetleg túró. A kamrában persze liszt, cukor, étolaj, alma, aszalt gyümölcs. Sütéshez szerintem kötelező egy konyhai mérleg, és nem árt egy elektromos habverő sem. Ezekkel már alapfokon szinte mindent meg lehet sütni. 

Kedves Mindenki! Ez egy újszülött blog, nevelhető, alakítható! Írd meg ha kérésed, javaslatod van, ha érdekel bármilyen recept, ötlet. Ha sokallod a szöveget, vagy kevesled a fotókat, ha különlegesebb ételeket szeretnél (na jó, ezt nem annyira erőltetném...), vagy egyszerű, gyors dolgokat. Ha nem tetszik a megjelenés, a forma, a színek, most még lehet szabni rajta, fűszerezni, újragondolni...:)

Szólj hozzá